ST Procule van Gannat
Script error: No such module "AfC submission catcheck".
Sint Procule, een legende uit de tiende eeuw over de triomftocht van een onthoofd heilige
In de middeleeuwen leefde er een zeer knappe en vrome vrouw, genaamd Procule. Ze was zo knap, dat iedere man verliefd op haar was. En zo ook de heer van Rouergue, die ook wel bekend stond als “de Verschrikkelijke”, “de Moorddadige” en “de Billenknijper” en een ieder zal begrijpen dat Procule, ze was nog geen heilige in die dagen, een lichte aarzeling voelde toen hij haar een bosje bloemen stuurde en uitnodigde op zijn kasteel voor en romantisch avondje. “Als de heer van Rouergue net zoveel aandacht geeft aan de armen in zijn hertogdom als aan mij, dan ga ik graag in op zijn uitnodiging,” schreef Procule. Toen de heer van Rouergue dat las ontplofte hij: “waarom zou ik dat doen?! de armen in mijn hertogdom zijn lelijk!” Hij pakte onmiddellijk zijn paard om haar te ontvoeren en tegen haar wil te trouwen. Saint Procule schrok erg van die woeste heer die opeens op de stoep van haar huisje stond. En van trouwen schrok ze nog meer, want ze had besloten haar leven aan God te geven. “Geef mij één nacht om over mijn besluit na te denken,” zei ze tegen de heer Rouergue. Die vermoede van de vrome Procule geen listigheden en zei de volgende dag terug te komen. Maar geen man doorziet een vrouw en Procule aarzelde geen seconde, legde op tafel de tekst “Ik ben al getrouwd, met God” en vertrok. En na een wekenlange tocht over rotsige wegen en geprikt door duizenden doornen kwam ze tenslotte in het stadje Gannat terecht.
Daar kende niemand haar, maar omdat ze vroom en vol liefde was, werd ze direct door alle mensen omarmd en kon daar een nieuw leven opbouwen, toegewijd aan God. Ze leefde sober in haar zelfgebouwde hut en at de eenvoudige groenten en fruit van akkers en bossen. Eind goed, al goed.
Helaas. De heer Rouergue, gekrenkt in zijn trots en nog steeds verteerd door de liefde voor haar, zette een zoektocht op. En na zeven jaren zoeken, vond hij zijn Procule, die niet van hem was, in Gannat, in haar nederige hutje. Eerst vroeg hij haar om met hem te trouwen en om bij hem te komen leven in zijn rijke paleis, toen smeekte hij haar en daarna, toen zij hem bleef weigeren, werd hij kwaad en probeerde haar de kleren van haar lichaam te trekken, maar zij bleef weerstand bieden. Toen trok hij zijn kromzwaard en onthoofde haar… Eind niet goed, niets goed.
De heer Rouergue strompelde het hutje uit, en ging er op zijn paard vandoor, de onthoofde Procule achterlatend in haar hutje. Op dat moment greep de heiligheid in en Saint Procule [want dit is het moment dat zij heilige werd] stond op, pakte haar hoofd en liep naar de kerk, naar het altaar. Alle mensen die dit zagen waren vol ontzag en baden tot God over dit wonder, behalve de slachters die bij de deur van de kerk stonden. Die dachten dat het een flauwe truck was om hen voor de gek te houden en staken hun tong uit naar Saint Procule om haar te bespotten, en als straf voor hun zonde konden ze tot de dag dat ze stierven, niet meer hun tong naar binnen trekken.
Saint Procule verliet Gannat en maakte een voettocht van zeven dagen langs zeven dorpen rondom Gannat. Ze at en dronk gedurende de tocht niets, dit tot grote telleurstelling van een menigte die haar volgde en wilde zien hoe ze at en dronk. En in elk dorp bad ze in stilte een uur tot God, en het hele dorp met haar en in dat uur kwamen veel mensen tot inkeer die eerder waren afgedwaald. En na die zeven dagen liep ze terug naar Gannat, naar haar hutje en kwam daar tot rust. En God, die alles had gezien, nam haar op in zijn koninkrijk.
En de heer Rouergue? Die werd bij het aanzien van zijn onthoofde geliefde waanzinnig, hij verloor zijn hertogdom, zijn paleis en zijn vrienden en stierf arm, getergd door pijn en eenzaam. Eind goed, al goed.
http://auvergne-centrefrance.com/auvergne_mysterieuse/la-legende-de-sainte-procule.html
References[edit]
This article "ST Procule van Gannat" is from Wikipedia. The list of its authors can be seen in its historical and/or the page Edithistory:ST Procule van Gannat. Articles copied from Draft Namespace on Wikipedia could be seen on the Draft Namespace of Wikipedia and not main one.