Kurzgesagt
Script error: No such module "AfC submission catcheck".
'Kurzgesagt' (/ˌkʊərtsɡəˈzɑːkt/; germană pentru „Pe scurt”) este germana studio de animatie fondat de Philipp Dettmer. Canalul YouTube al studioului se concentrează pe conținutul educațional animat minimalist, utilizând stilul design plat. subiecte filosofice și psihologice. [1] Povestit de Steve Taylor, videoclipuri pe canal au de obicei o durată de 4–16 minute, multe dintre ele fiind disponibile în limba germană prin intermediul canalului Dinge Erklärt - Kurzgesagt .
În afară de canalul lor german, au început să creeze videoclipuri pentru canalul lor spaniol En Pocas Palabras - Kurzgesagt aproape de sfârșitul anului 2019. [2] În timp ce canalul lor în limba engleză se finanțează în principal cu donații de la telespectatori și sponsorizări individuale, canalul german este susținut financiar de Funk, prezența online a difuzării publice germane și canalul spaniol este sponsorizat de la Wix, [2] pe lângă un grant de la Fundația Bill și Melinda Gates.
Cu peste 14 milioane de abonați, [3] canalul englez al studioului a fost clasat pe locul 428 (noxinfluencer.com) sau pe locul 430 (socialblade.com) cel mai abonat din 6 februarie 2021. [4] [5]
Etymology[edit]
The channel's name derives from the German kurz-gesagt (IPA: [ˈkʊɐ̯ts gəˈzaːkt]),[6] which, when taken literally, translates to "shortly said". The English equivalent of this phrase would translate to 'in a few words' or 'in a nutshell', the latter being used as an English subtitle for the channel's name.[7]
History[edit]
The Kurzgesagt YouTube channel was created on July 9, 2013, shortly after the founder, Philipp Dettmer, graduated from Munich University of Applied Sciences.[8] The first video, which explained evolution, was published two days later. The videos were more popular than expected, and in six years the channel went from a project worked on during Dettmer's free time to a design studio with over forty employees.[9]
In its earlier years, Kurzgesagt amassed some criticism for its research standards and lack of review from experts before publication.[10] From 2019 onward, though, Kurzgesagt has been considered generally reliable.[6][11] The studio has even received commissions and grants from a number of established, independent institutions.
Etimologie[edit]
Numele canalului derivă din limba germană kurz-gesagt (IPA: [ ˈkʊɐ̯ts gəˈzaːkt ]), [6] care, atunci când este luată literal, se traduce prin " a spus scurt ". Echivalentul în engleză al acestei expresii s-ar traduce prin „în câteva cuvinte” sau „pe scurt”, acesta din urmă fiind folosit ca subtitlu în engleză pentru numele canalului. [12]
Istoric[edit]
Canalul YouTube Kurzgesagt a fost creat la 9 iulie 2013, la scurt timp după ce fondatorul, Philipp Dettmer, a absolvit Universitatea de Științe Aplicate din München. [13] Primul videoclip, care a explicat evoluția, a fost publicat două zile mai târziu. Videoclipurile au fost mai populare decât era de așteptat și, în șase ani, canalul a trecut de la un proiect la care s-a lucrat în timpul liber al lui Dettmer la un studio de design cu peste patruzeci de angajați.
În anii anteriori, Kurzgesagt a adunat unele critici pentru standardele sale de cercetare și lipsa de analiză din partea experților înainte de publicare. [10] From Cu toate acestea, începând cu 2019, Kurzgesagt a fost considerat în general de încredere. [6] [14] Studioul a primit chiar comisioane și subvenții de la o serie de instituții independente stabilite.
În 2015, Kurzgesagt a fost însărcinat să creeze un videoclip despre sfârșitul bolii de către Fundația Bill și Melinda Gates. [15] Kurzgesagt a făcut comisioane pentru fundație în urma acestui lucru, inclusiv pentru videoclipuri despre mortalitatea maternă. [16] În mai multe ocazii, Kurzgesagt a colaborat și cu Lumea noastră în Date. Videoclipurile create de canal în colaborare cu Lumea noastră în date includ unul despre motivatorii egoisti pentru altruism, altul despre COVID-19 pandemia și două despre schimbările climatice.
Acest videoclip despre pandemia COVID-19, lansat în martie 2020, a fost postat pe toate cele trei canale și a împărtășit modul în care corpul uman răspunde la COVID-19 și cât de eficiente sunt măsurile în evitarea -2]] sunt. [17] Videoclipul lui Kurzgesagt a fost lansat devreme în pandemia COVID-19 și a furnizat informații accesibile, clare și de încredere despre virus și măsurile preventive necesare. Versiunea în limba engleză are peste 29 de milioane de vizualizări, fiind cel mai vizionat videoclip de pe canal.[18] Versiunea germană a fost vizualizată în jurul unui de milioane de ori, iar versiunea spaniolă are 285 de mii de vizualizări.
Controversă[edit]
Deși Kurzgesagt este considerat, în general, destul de fiabil, nu a fost lipsit de partea sa de critici, în special în ceea ce privește conținutul anterior al studioului. În 2016, Art Libraries Society of North America a criticat ocazional lipsa de surse credibile a studioului și consultarea profesională și utilizarea limbajului emoțional, subiectiv. [10] Cea mai notabilă critică a lui Kurzgesagt a fost au vizat un videoclip pe care l-au lansat în 2015. Acest videoclip, intitulat „Dependență”, a rezumat în mod înșelător concluziile controversatei Experimente Rat Park. O colaborare între Kurzgesagt și jurnalistul Johann Hari, a ajuns să fie una dintre cele mai populare de pe canalul lor la acea vreme, în ciuda faptului că a fost, de asemenea, unul dintre cele mai criticate Kurzgesagt. [19]
În 2019, pauza de cafea YouTuber a criticat acest videoclip pentru furnizarea de informații greșite din cauza simplificării excesive a subiectului. Coffee Break a făcut o paralelă între „Dependență” și Tari Talk-ul lui Hari „Tot ce crezi că știi despre dependență este greșit”, numindu-l pe primul drept „adaptare” a acestuia din urmă. Tari Talk-ul lui Hari a suferit de inexactități din cauza încercării de a comprima unele dintre punctele majore ale cărții lui Hari Chasing the Scream în mai puțin de 15 minute. Ambele videoclipuri reprezintă slab cartea, parând să susțină teza că dependența are o origine pur psihologică, pe care Hari a clarificat-o ulterior că este inexactă și polarizantă. Coffee Break a continuat apoi să-l acuze pe Kurzgesagt că niciodată nu a citit cartea lui Hari și a afirmat că nu se poate avea încredere în grup pentru a furniza informații corecte și imparțiale. [20] La 3 martie 2019, Kurzgesagt a șters „Dependența”, recunoscând într-un videoclip însoțitor că „s-a bazat pe o singură sursă care a adunat multe critici de-a lungul anilor”.[6] Dettmer a răspuns mai multe acuzații pentru Coffee Break mai târziu în luna respectivă. El a respins că nu a citit niciodată cartea lui Hari, explicând că acesta a fost motivul pentru care a decis să realizeze videoclipul. Dettmer a explicat, de asemenea, că asemănările dintre „Dependență” și Tari Talk ale lui Hari s-au datorat faptului că Hari „a scris cea mai mare parte a scenariului”. anii anteriori ai studioului și că videoclipurile lor mai noi sunt întotdeauna verificate de către experți și publicate cu o listă de surse. În aprilie 2019, Coffee Break și-a cerut scuze public și Dettmer pentru afirmațiile mai acuzatoare și defăimătoare pe care le-a făcut cu privire la integritatea lui Kurzgesagt, explicând că videoclipul său era un mod „toxic” de a rezolva problema.[21]
Vezi și[edit]
References[edit]
- ↑ Bauman, Kat (9 May 2014). "From Fișierele științei super adorabile: videoclipuri de Kurzgesagt". Core 77. Retrieved 2 Oct 2020.
- ↑ 2.0 2.1 "Cum să faci un videoclip Kurzgesagt în 1200 de ore". YouTube. 16 February 2020. Retrieved 2020-06-10.
- ↑ "Kurzgesagt - În scurt - YouTube". www.youtube.com.
- ↑ "Kurzgesagt - Într-o analiză și raport de canal YouTube Nutshell". noxinfluencer.com (in română). Retrieved 2021-02-06.
- ↑ "kurzgesagt Statistici YouTube, statistici canal". socialblade.com. Retrieved 2021-02-06.
- ↑ 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 Can You Trust Kurzgesagt Videos? (in română), retrieved 2021-03-10
- ↑ Holgate, Matilda (2020). "5 YouTube channels to keep you learning". University of Canberra. Retrieved October 2, 2020.
- ↑ "Youtube: Kurzgesagt – In a Nutshell knackt als erster deutscher Kanal die 10-Millionen-Marke". t3n.de (in Deutsch). Retrieved November 3, 2019.
- ↑ "About". Kurzgesagt - In a Nutshell. Retrieved 2021-02-06.
- ↑ 10.0 10.1 10.2 Gumb, Lindsey (April 2016). "Multimedia Technology Review — Kurzgesagt". Art Libraries Society of North America. Unknown parameter
|url-status=
ignored (help) - ↑ "What We're Watching: Kurzgesagt Explores Big Questions with Bite-Size Videos – Review Geek". www.reviewgeek.com. Retrieved 2021-03-14.
- ↑ Holgate, Matilda (2020). "5 canale YouTube pentru a vă menține învățarea". University of Canberra. Retrieved 2 Oct 2020.
- ↑ "Youtube: Kurzgesagt - In a Nutshell knackt als erster deutscher Kanal die 10-Millionen-Marke". t3n.de (in Deutsch). Retrieved 3 Nov 2019.
- ↑ "Ce urmărim: Kurzgesagt explorează întrebări mari cu videoclipuri de dimensiuni mari". www.reviewgeek.com (in română). Retrieved 2021-03-14.
- ↑ "OPP1139276". www.gatesfoundation.org (in română). 2001-01-01. Retrieved 2021-03-14.
- ↑ "Kurzgesagt". facebook.com. Retrieved 27 July 2017.[non-primary source needed]
- ↑ "O privire la modul în care virusul care provoacă COVID-19 infectează oamenii". Nerdist.
- ↑ "Video explainer on the coronavirus has more than 17.5 million views", CochraneToday.ca
- ↑ Stenn, Lili (2019-03-14). "Pauza de cafea YouTuber îl acuză pe Kurzgesagt că nu este de încredere, fondatorul răspunde". Rogue Rocket. Retrieved 2021-03-10.
- ↑ Trust - In A Nutshell [șters] (in română), retrieved 2021-03-10
- ↑ Video (in română), retrieved 2021-03-10
This article "Kurzgesagt" is from Wikipedia. The list of its authors can be seen in its historical and/or the page Edithistory:Kurzgesagt. Articles copied from Draft Namespace on Wikipedia could be seen on the Draft Namespace of Wikipedia and not main one.
This page exists already on Wikipedia. |